TÉMÁK, Kategóriák

Hallott már a Hay-féle diétáról?

601
HOZZÁSZÓLÁS:

Jóformán semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá a Hay-féle diétát, amelyet dr. William Hay amerikai orvos dolgozott ki a XX. század első éveiben.

Hay doktor mondjuk soha nem is állította, hogy étrendje egyetlen betegséget is meggyógyítana, csupán úgy vélte, hogy elháríthatja az akadályokat a természet gyógyító erejének útjából.

A doktor azt vallotta, hogy sok betegség (ízületi betegségek, gyomorrontás, allergia, bőrpanaszok) oka a szervezet rendellenes vegyi összetételében rejlik, amelyet viszont például a túl sok hús és finomított szénhidrát fogyasztása, a rossz emésztés vagy a székrekedés idéz elő.

Dr. Hay szerint nem szabad egy-szerre fehérjét és szénhidrátot fogyasztani!

A fehérjék emésztéséhez savas, a szénhidrátokéhoz lúgos közeg kell – Ezzel persze alábecsülte az emberi emésztőrendszert, amely összetett felépítése révén mindkét feladattal remekül megbirkózik egyszerre is: a gyomorban a közeg savas – Vagyis a fehérjék emésztésének kedvez, a vékonybélben pedig lúgos, ami a szénhidrátok emésztését szolgálja.

Hay doktor azt javasolta, hogy az étrend négyszeres mennyiségben tartalmazza a vért lúgosító élelmiszereket (zöldségek, saláták, a legtöbb gyümölcs, tej) a vért savanyítókhoz képest (minden állati fehérje, a legtöbb kemény héjú gyümölcs, minden szénhidráttartalmú étel, citrusfélék).
Ezt az egyensúlyt azért tartotta kívánatosnak, mert ez felel meg a salakanyagok normális sav-lúg arányának – Valójában azonban, ahogy már említettük is, a szervezetnek megvan a maga szabályozó rendszere, amely semlegesíti a feleslegben levő lúgot, illetve savat.

A Hay-féle diéta mégis hasznos lehet (…)!

(…) Ha másért nem is, azért mindenképpen, mert az étkezési szokások újragondolására és a túlzott adagok mérséklésére ösztönöz!

Sok könyv dicséri mint jó fogyókúrás módszert ⇒ A súlyvesztést azonban csupán az okozza, hogy a csökkentett zsírfogyasztással és az ételféleségek korlátozásával mérséklődik az energiabevitel.

A Hay-diéta több szempontból is megfelel a modern táplálkozási alapelveknek, hiszen sok gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű liszt fogyasztását ajánlja, és korlátozza a zsírbevitelt.

Egy nap Hay-diétán:

Dr. Hay szerint mivel a szervezet nem képes egyszerre feldolgozni a fehérjét és a keményítőt, ezért a fő táplálékfajtákat külön kell fogyasztani:

  • Szénhidrát a kenyér, a főtt tészta, a rizs, mindenféle gabona, a burgonya és a cukor.
  • Fehérjéken általában az állati eredetűeket értik, így a húst, halat, szárnyast, sajtot stb.
  • Savas gyümölcsök például a citrusfélék.

A Hay-diéta alatt javasolt szénhidrátbevitel nagyjából megfelel a ma egészségesnek tartott aránynak (a teljes energiafelvétel 50%-a), noha cukorból valamivel többet ír elő.

A Hay-diéta a házi koszt készítésére ösztönöz!

A házi koszt előállítása igazán egyszerű: pusztán friss nyersanyagokat kell vásárolni az előre elkészített hozzávalók helyett.

Olcsóbb is, finomabb is, és magunk dönthetjük el, hogy egy-egy fogásban mit fogyasztunk el. Ha gondosan választjuk ki a hozzávalókat, és megfelelően készítjük el okét, a házi kosztnak nagyobb a tápértéke, mint a készételeknek!

Az előre elkészített étel azok háztartásában jelent nagy segítséget, akik nem tudnak főzni. A gondosan meg-választott készétel ilyen esetben jobb választás, mint egy-egy összecsapott, egészségtelen fogás. Persze a készételek között is van olyan, amelyik nem tartalmazza a nélkülözhetetlen tápanyagokat.

Az időhiányra nem érdemes hivatkozni: számos szakácskönyv kínál egyszerű recepteket, amelyek elkészítéséhez fél óra sem kell!

Továbbá, akinek nem mindegy, hogy mennyi pénzt fordít étkezésre, az jól tudja, hogy a házi koszt sokkal takarékosabb megoldás lehet a készételnél. Nem kell bajlódni az előre kiadagolt mennyiségekkel, ki-ki annyit főz, amennyi jólesik, a maradékot legfeljebb elteszi a mélyhűtőbe, vagy felhasználja egy ízletes leveshez.

A legolcsóbb élelmiszerek – a hüvelyesek, rizs, tészta, burgonya és más zöldségfélék – egyben a legtáplálóbbak és leglaktatóbbak is, belőlük kis költséggel kiadós ételeket lehet előállítani!

601
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]