TÉMÁK, Kategóriák

Melyek az atópiás dermatitisz okai, tünetei, és mikor kell orvoshoz fordulni vele?

628
HOZZÁSZÓLÁS:

Az atópiás dermatitisz napjainkban igen gyakori megbetegedésnek számít. Különböző anyagokkal, főként élelmiszerekkel szembeni allergia az oka.ekcema

Az atopiás dermatitis kialakulása nagyban függ genetikai tényezőktől, mivel az ún. atópiás családokban – ahol magas allergiarizikóval lehet számolni – a bőrmegbetegedés egyéb allergiás reakciókkal, pl. szénanáthával, asthma bronchialével karöltve, halmozott formában lép fel.

Milyen tünetei vannak?

Az atopiás dermatitis krónikus lefolyású és többnyire rohamokban jelentkezik. Nemritkán már csecsemőkorban, úgy a harmadik hónapban kezdődik, az ún. tejótvarral: a csecsemő orcái szárazak, vörösek, majd apró hólyagok képződnek rajtuk, a bőr nedvedzik, végül pedig pörkösödni kezd.

Az elváltozás jelentkezhet a homlokon, a fej bőrén, és szétterjedhet az egész testre. A kor előrehaladtával a nedvedző ekcéma és a hólyagok előfordulása gyakran valamelyest csökken.

A bőr összességében véve szárazabb, pikkelyesebb, jobban berepedezik, és néhány helyen vastagon kérgesedni kezd. A gyermekeket különösen az erős, rohamokban fellépő, az éjszaka folyamán elviselhetetlenné váló viszketési inger kínozza. A viszketést vakarással próbálják csillapítani, ami gyakran gyulladást vált ki és fertőzést okoz. Ez tovább rontja a bőrképet.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

Az atópiás dermatitis kezelését csakis szakképzett gyermekorvosra bízzuk. Főként az erős bőrgyulladással járó nagyobb rohamok jelentkezésekor szükséges a gyulladás csillapítására szolgáló gyógyszerek körültekintő kiválasztása.

Az atópiás dermatitis modern felfogásban való kezelése egyre inkább átfogó terápiás törekvés, a gyermekorvosok mellett allergológus, továbbá más orvos szakspecialisták, pl. pszichológusok és pszichoterapeuták is részt vesznek benne.

A páciens lelki állapota fontos szerepet játszik a betegség lefolyásában, ezért mindenképpen szükséges e téren a szakszerű ellátás.

628
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]