TÉMÁK, Kategóriák

Amit Önnek is érdemes tudnia az asztmáról

624
HOZZÁSZÓLÁS:

Asztmás betegnek nehézlégzése van és légvételekkor sípolás hallható a tüdők felett (asthma bronchiale). Járhat az asztma száraz köhögéssel is. A tünetek általában hirtelen alakulnak ki, asztmás rohamban a légszomj miatt a betegnek halálfélelme lehet.asztma-03

Az asztma leggyakrabban pollen, állati szőr vagy por allergia miatt alakul ki. Néhány betegnél szénanáthás panaszok is társulnak az asztmához.

Milyen panaszokat okoz?

Az allergiás alapon kialakult asztmában általában panaszmentes időszakok váltják fel a tünetekkel járó periódusokat. A tünetek jelentkezését előidézheti fertőzés, fizikai megterhelés, stressz. Egyes betegekben nem sikerül a betegség hátterében allergént kimutatni, csak a panaszok és a légzésfunkciós vizsgálatok során talált kóros értékek utalnak asztma jelenlétére.

A hörgőrendszer szűkülete okozza asztmában a nehézlégzést és a tüdő felett hallható sípolást, ilyenkor a hörgőket sok váladék árasztja el, és a hörgők simaizomzata is összehúzódik. A levegő nehezen jut be a tüdőbe, de kilégzése még nehezebb, súlyos asztmás állapotban így bekövetkezik a tüdő részleges felfújódása a bennrekedt levegő miatt. A légutakban lévő nagy mennyiségű levegő ellenére kialakul a légszomj, hiszen az oxigén gyorsan felhasználódik, levegőcsere pedig nem jön létre.

Az asztmás panaszok néhány perctől általáhan órákig tartanak. Leggyakrabban a rohamok éjszaka jelentkeznek és a betegnek az az érzése támad, hogy nem tudja kifújni a levegőt. Súlyos nehézlégzéssel járó, akár több napig is tartó panaszok esetén (status asthmaticus) javasolt a kórházi bennfekvés.

Hogyan kezelhető?

Az allergiás eredetű asztmás betegség esetében fontos a kiváltó allergének kerülése. Poratka allergia esetén a beteg környezetéből el kell távolítani a porfogókat, padlószőnyeget, szőrös állatkákat.

Állati szőr érzékenység esetén kerülni kell a legkisebb kontaktust is az állatokkal, lakásban nem tartható semmilyen szőrös állat.

Pollenallergia esetén nehezebb megvalósítani a védelmet, ilyenkor ajánlott, hogy szezonban hegyvidéken nyaraljon a beteg, és hogy fűben, virágos réten ne játsszon. Tollallergiában a tollpárnákat műanyag töltésűre kell cserélni. Gomba okozta allergia esetén cserepes virág ne legyen abban a szobában, ahol a beteg alszik, és meg kell szüntetni a penészes, dohos helyeket a lakásban.

A gyógyszeres kezelés két részből áll: a megelőző kezelés a gyógyszer folyamatos adásából áll, panaszok esetén pedig sürgősségi hörgtágítókat alkalmaznak. A megelőző alapgyógyszerek rendszeres szedése, melyek általában szteroidokat is tartalmaznak, azért fontos, mert elhagyásuk esetén általában kiújulnak a panaszok. A legtöbb gyógyszer ma már inhalátorral adagolható, melynek használata egyszerű és közvetlenül a légutakba jutva fejti ki hatását.

Súlyos asztmás állapot esetén a kórházban a betegnek az inhalátorral adott hörgtágítók mellett vénás gyógyszerek beállítása is szükséges.

Milyen szövődményeket okozhat?

A szövődmények az egyre korszerűbb gyógyszerek mellett ma már ritkán fordulnak elő. Súlyos asztmás roham, a tüdő levegővel való felfújódása miatt a tüdőhólyagocskák megrepedéséhez vezethet. Kialakulhat így a tüdőtágulás (emphysema) és igen ritkán a légmell (pneumothorax) is.

A légutakban felszaporodó váladék hörghurutot (bronchitist) és tüdőgyulladást (pneumoniát) is okozhat. Az asztma véglegesen nem gyógyítható, de gyógyszerekkel elérhető a tünetmentes állapot. Tudni kell azonban, hogy ha valaki hajlamos a betegségre, az bármikor újra jelentkezhet.

A fent leírt betegséghez hasonló tüneteket okozhat az úgynevezett szívasztma is. Ennek oka azonban szívelégtelenség következtében elárasztott tüdő.

624
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]