TÉMÁK, Kategóriák

Tudja meg a legfontosabbakat az allergiáról és az asztmáról

592
HOZZÁSZÓLÁS:

Allergia esetén a szervezet kóros, túlzott érzékenységgel reagál bizonyos anyagok ellen. Ezek az anyagok fehérjéből (protein) épülnek fel és allergéneknek nevezzük őket. Ezek az allergének a szervezet számára idegen, ellenséges anyagokként tűnnek fel (mint a kórokozók). Ennek hatására a fehérvérsejtek munkallergia-termeszet--02ába lépnek és védekező anyagokat termelnek (hisztamin). Ez az anyag felelős az allergiás reakciók többségéért.

Egyes emberek azért lesznek allergiásak, míg mások nem, mert családi hajlamuk van a betegségre. Emellett lelki megrázkódtatások és egyéb ma még nem ismert tényezők is fokozhatják a panaszokat.

Milyen tünetekkel jár együtt?

Leggyakoribb a szénanátha: vizes orrfolyás, szemkönnyezés és viszketés, valamint tüsszentés (rhinitis allergica). Ezek a panaszok általában minden évben ugyanakkor jelentkeznek. Ilyenkor többnyire fű, fa pollenekre vagy gyomokra mutatható ki allergia.

Az asztmás panaszok esetén nehézlégzés (dyspnoe) és a tüdő felett hallható sípolás jelentkezik (asthma bronchiale). A tünetek okozója a hörgőkben jelentkező szűkület, melyet az allergének bekerülése vált ki.

Az allergiás bőrelváltozások száraz, vörös, viszkető területekként fordulnak elő, leginkább a hajlatokban (ekcéma). Az allergiát okozó anyaggal történő érintkezés a kontaktus helyén viszketéssel, bőrvörösséggel, esetleg hólyagocsák kialakulásával jár (contakt dermatitis). A bőrelváltozásokat általában az ékszerek, mosószerek okozzák.

A gyógyszerekre jelentkező allergia leginkább testszerte jelentkező viszkető kiütések (urtiearia) formájában mutatkozik. Súlyos esetben azonban arcduzzanathoz, gégevizenyőhöz (Quincke oedema) vagy keringés-összeomláshoz (anafilaxiás shock) vezethet, mely halálos is lehet.

Hogyan lehet kimutatni?

Az allergia diagnózisát bőrpróbák elvégzésével lehet felállítani. Ilyenkor kis mennyiségű tesztanyagokat juttatnak a bőrbe, és a megjelenő bőrpír utal pozitív allergiás reakcióra. Gyógyszerallergia esetén kis mennyiségű gyógyszert kap a beteg, és kórházi körülmények között történik a megfigyelés.

Az asztma diagnosztikájában ezenkívül légzésfunkciós vizsgálatokat is végeznek.

Hogyan kezelhető?

Az allergiás betegség kezelésében alapvető, hogy a beteg kerülje az érintkezést a tüneteket kiváltó allergénekkel, különösen vonatkozik ez a végzetes tüneteket okozó gyógyszerekre.

Ha ennek ellenére jelentkeznek a panaszok, antihisztamin tartalmú gyógyszerek, asztma esetén pedig hörgtágítók szedésével lehet tünetmentességet elérni.

592
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]