A dióolaj külső és belső alkalmazásának egészségügyi előnyei

Az esszenciális zsírsavakban, és tápanyagokban gazdag dióolaj számos panasz megelőzésére és kezelésére alkalmazható. Lássuk, mik ezek!

A dióolaj külső és belső alkalmazásának egészségügyi előnyei

A dióolajról röviden

Az olívaolajhoz, a mákolajhoz, és a lenmagolajhoz hasonlóan a dióolaj is számos egészségügyi előnyt kínál, amelyeket az emberiség már hosszú idővel ezelőtt felfedezett. Történelmi feljegyzések szerint a dióolajat már az ókori Perzsia népe is alkalmazta nemcsak kulináris finomságként, hanem kozmetikai és gyógyászati készítményként is. A dióolaj előállítása elsősorban hidegen sajtolással történik, ami biztosítja ízének és tápanyagtartalmának megőrzését. Ezen tápanyagoknak és jótékony vegyületeinek köszönhetően számos esetben alkalmazhatjuk a dióolajat - a következőkben erről olvashatunk bővebben.


A dióolaj alkalmazásának egészségügyi előnyei

Támogathatja az agy egészségét és a kognitív funkciókat

A dióolaj gazdag alfa-linolénsavban (ALA), egy olyan omega-3 zsírsavban, amely jól ismert az agy egészségére gyakorolt jótékony hatásáról. Kutatások szerint az ALA bevitele segíthet az egészséges agyműködés megőrzésében, a kognitív funkciók támogatásában, illetve akár egyes neurodegeneratív betegségek kockázatának csökkentéséhez is hozzájárulhat.

Védheti a szív- és érrendszer egészségét

A dióolaj gazdag telítetlen zsírsavakban, amelyek kulcsszerepet játszanak a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében. Beszámolók szerint a dió vagy a dióolaj rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni az LDL koleszterin szintjét, és a szívbetegségek megelőzéséhez is hozzájárulhat.

Segíthet a bőr egészségének védelmében

A dióolaj fogyasztása, illetve bőrön való alkalmazása egyaránt hasznos lehet. Ennek oka, hogy a dióolaj az E-vitamin és más antioxidánsok gazdag forrása, amelyek segíthetnek a szabad gyökök okozta károsodások elleni küzdelemben, a ráncok megjelenésének késleltetésében és mélyülésének lassításában, illetve a bőr rugalmasságának és hidratáltságának megőrzéséhez is hozzájárulhatnak.

Támogathatja az emésztőrendszer egészségét

Beszámolók szerint a dióolaj fogyasztása hozzájárulhat az emésztőrendszer egészségének megőrzéséhez is, hiszen támogathatja az emésztési folyamatokat, serkentheti az epe termelődését, valamint javíthatja a zsíranyagcserét és csillapíthatja az emésztőrendszeri gyulladásokat.

Hozzájárulhat a cukorbetegség kezeléséhez

Előzetes tanulmányok azt sugallják, hogy a benne található hasznos zsírsavaknak köszönhetően a dióolaj rendszeres fogyasztása segíthet a vércukorszint optimalizálásban, ami miatt remek kiegészítése lehet a cukorbetegség kezelésének.

Csillapíthatja a szervezetben kialakult gyulladásokat

Legyen szó a bőr, az emésztőrendszer, vagy akár az ízületek gyulladásáról, a dióolaj bevitele segíthet panaszaink enyhítésében. A dióolajban található omega-3 zsírsavak és fitonutriensek ugyanis jelentős gyulladáscsökkentő hatásokat mutatnak, amelyek előnyösek lehetnek olyan állapotok esetén, mint például az artritisz, és egyéb gyulladásos betegségek.

Ajánlott termék: Mannavita Hidegen Sajtolt Dióolaj

Hogyan alkalmazzuk a dióolajat?

A fenti egészségügyi előnyök elérése érdekében a dióolajat javasolt az egészséges étrend kiegészítéseként, rendszeresen bevinni, például salátákhoz, levesekhez, vagy turmixokhoz adva, közvetlenül fogyasztás előtt. Azt azonban tartsuk szem előtt, hogy magas kalóriatartalma miatt a mértékletesség kulcsfontosságú. Naponta 2-3 teáskanál bevitele a legtöbb esetben ideális lehet, azonban egyéni igényeink és egészségi állapotunk függvényében orvosunk más adagolást javasolhat. Külsőleges alkalmazás esetén javasolt a tiszta bőrre néhány csepp olajat felvinni, majd gyengéden a bőrbe masszírozni, és igény szerint megismételni.

A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!

Források:

https://www.sciencedirect.com/walnut-oil

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK76678/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36369998/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26713565/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27534138/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23076616/

https://www.researchgate.net/walnut_oil

https://www.heartuk.org.uk/omega-3

Fotó: Pixabay

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 845 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute