A lisztérzékenység, vagy más néven cöliákia egy meg nem szüntethető autoimmun betegség. Ha a betegség diagnosztizálásra került, akkor a legtöbb, amit tehetünk, hogy olyan speciális diétát tartunk, amely során teljesen kiiktatjuk étrendünkből a glutént tartalmazó ételeket. Ha valaki ugyanis lisztérzékenységben szenved és továbbra is glutént fogyaszt, akkor megnöveli annak a kockázatát, hogy a szervezetében kialakuló autoimmun reakció károsítja a vékonybél nyálkahártyáját. Ennek eredményeképpen pedig a vékonybél nem tudja megfelelő felszívni a tápanyagokat az élelmiszerekből. A gluténmentesség megakadályozza ezt az autoimmun folyamatot, így a vékonybél képes regenerálódni.
A lisztérzékenység jellemző tünete a hasmenés, a hasfájás, emésztési zavarok, fáradtság, fejfájás és az indokolatlan fogyás. Szakemberek bebizonyították, hogy a gluténmentes étrend legalább egy éven át tartó követése, a cöliákiában szenvedők több mint 90% -ánál jelentősen javítja az életminőséget. A bélrendszeri tünetek, mint például a hasmenés, a megfigyelések alapján már egy-két napon belül elmúlnak, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy átlagosan egy hónapba telik, mire a bélmozgások, a puffadás és hasi fájdalom enyhül.
Gluténmentes diéta előnyei
Javítja a tápanyagok felszívódását
A lisztérzékenységben szenvedőknél gyakori a tápanyaghiány, mivel a vékonybél nyálkahártyája sérült, így az elfogyasztott élelmiszerekben lévő tápanyagok nem tudnak megfelelően felszívódni. A leggyakrabban vas, kalcium, magnézium, cink, B12-vitamin, niacin, riboflavin és folsav, valamint A-, D-, E- és K-vitamin hiánya a jellemző.
Felnőttek esetében a cöliákia legismertebb jele a megmagyarázhatatlan vashiányos vérszegénység.
Sajnos ilyen esetben nem mindig megoldás, hogy étrend-kiegészítőket fogyasztunk, mert a sérült vékonybél miatt azok sem tudnak megfelelően felszívódni. Ezért első lépésben a kiváltó okot kell megszüntetni, azaz kerülni kell a glutént, hogy a vékonybél regenerálódhasson, és a tápanyagok felszívódhassanak. Kimutatták, hogy a gluténmentes étrend követése hat-tizenkét hónapon belül, akár kiegészítés nélkül is, elegendő mértékben javítja a belek állapotát, így csökkenti a vashiányos vérszegénységet.
Javítja a termékenységet
Sajnos a cöliákiában szenvedő nők esetében magasabb a meddőség, és nagyobb a vetélés kockázata. Szakemberek úgy gondolják, hogy a glutén által kiváltott autoimmun válasz lehet a felelős ezért. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szigorú, gluténmentes étrend betartása javíthatja a termékenységet, és csökkentheti a vetélések kockázatát.
Csökkentheti a rák kockázatát
Szakemberek szerint a lisztérzékenységben szenvedők körében háromszor nagyobb a non-hodkin-limfóma nevű rákbetegség kockázata, amely a nyirokrendszert támadja meg. Bár a kutatók további vizsgálatokat tartanak fontosnak, azonban számos tanulmány kimutatta, hogy a cöliákia korai diagnosztizálása, és a gluténmentes étrend követése csökkentheti ezt a kockázatot.
Csökkentheti a csontritkulás kockázatát
A kezeletlen lisztérzékeny betegek nagyjából 75%-ának alacsonyabb a csontsűrűsége, ezért náluk jelentős a csontritkulás kialakulásának kockázata. Ennek oka lehet a rossz kalcium- és D-vitamin-felszívódás, valamint a fokozott gyulladás, amely megzavarja a csontépítési folyamatot. A kutatások azt mutatják, hogy a cöliákia korai diagnosztizálása, és a gluténmentes diéta megkezdése segíthet csökkenteni a csontritkulás kialakulásának kockázatát, valamint megállítani a csontritkulás folyamatát.
Lisztérzékeny betegek számára ajánlott ételek
Állati fehérjék: marhahús, csirke, tejtermékek, tojás, vadhús, bárány, sertéshús, tenger gyümölcsei és pulyka
Zsírok és olajok: avokádó, kókuszolaj, olajbogyó, szilárd zsírok és vaj
Gyümölcsök és zöldségek: frissen, fagyasztva, szárítva vagy konzervként
Gluténmentes gabonafélék és álgabonák: amarant, hajdina, kukorica, köles, quinoa, rizs, cirok, teff és vadrizs
Gyógynövények és fűszerek: minden friss és szárított gyógynövény és fűszernövény gluténmentes, és bőségesen fogyasztható
Hüvelyesek: bab, lencse, borsó és szója
Dió és másféle magvak: bármilyen típus, beleértve a mandulát, kesudiót, chia magot, lent, pekándiót, tökmagot, fenyőmagot és diót
Ma már nagyon sok gluténmentes termék kapható a boltokban. Vásárolhatunk gluténmentes kenyeret, gabonapelyheket, lisztet, kekszet, tésztát és más pékárukat is.
Lisztérzékeny betegek számára kerülendő ételek
A lisztérzékeny diéta során kerüljük az olyan összetevők fogyasztását, mint: a búza, a tönkölybúza, a durum, az alakor vagy más néven egyszemű búza, a tönkebúza vagy más néven kétszemű búza, a graham, a farro, valamint az ezekből készült lisztek. Érdemes elkerülni továbbá a búzadara, a búza bogyó, a búzacsíra, a búzakorpa, az árpa, a rozs és a trikitálé fogyasztását is.
Ennek megfelelően a kerülendő ételek listájára felkerül minden, amihez a fenti alapanyagok felhasználásra kerülnek. Például az alábbiak:
Pékáruk: bagel, keksz, kenyér, kukoricakenyér, palacsinta, croissant, fánk, lapos kenyér, liszttorta, francia pirítós, muffin, naan kenyér, palacsinta, pita kenyér, burgonyakenyér és gofri.
Desszertek: brownie és egyéb sütemények, péksütemények és néhány cukorka.
Tészta: kínai sült tészta, kuszkusz, gombóc, tojásos tészta, gnocchi, ramen tészta, ravioli, soba tészta, udon tészta és búzatészta.
Snack: sütemények, graham kekszek és perecek.
Néhány ital: sör és más malátás italok.
Egyéb ételek, mint például: zsemlemorzsa, kruton, búzaliszt, árpaliszt, rozsliszt, maláta aroma/kivonat, panko morzsa, liszttel sűrített mártások, szójaszósz, liszttel készült töltelék, és bármi, ami liszttel van bevonva, például csirkehús vagy tempura, ami egyfajta palacsintatészta.
Mindezeken felül a lisztérzékenyeknek nagyon elővigyázatosnak kell lenniük, mert sajnos olyan helyen is találkozhatnak gluténnel, ahol nem is számítanak rá. Például sok étteremben ugyanazokat az edényeket használják a gluténmentes ételek elkészítéséhez, mint a glutént tartalmazó ételekhez, ezért az összetevők átkerülhetnek a gluténra érzékenyek ételeire is (pl. sült krumpli esetében). Ezen felül vannak rejtett glutént tartalmazó ételek is, mint például a barna riszszirup, ahol gyakran árpamalátát használnak a készítéshez, a fagylaltok és joghurtok, a húspótlók, a fűszerek vagy a félkész, előre csomagolt ételek.
Egy hetes mintaétrend lisztérzékenyek számára
Hétfő
Reggeli: avokádókrémes gluténmentes pirítós
Ebéd: parmezános halpogácsa friss salátával
Vacsora: vöröslencsés falafel grillezett cukkinivel
Kedd
Reggeli: natúr görög joghurt szeletelt gyümölccsel, dióval és mézzel
Ebéd: kéksajtos spenótsaláta grillezett csirkemellel
Vacsora: csirke taco pirított paprikával és hagymával, kukoricatortilla, friss bab és salsa
Szerda
Reggeli: kemény tojás friss gyümölccsel és mandulával
Ebéd: lazacos-diós gluténmentes penne
Vacsora: Sült csirke lencse tésztával, marinara mártással és sült zöldségekkel
Csütörtök
Reggeli: gyümölcsturmix natúr görög joghurttal
Ebéd: csőben sült karfiol
Vacsora: gluténmentes tócsni
Péntek
Reggeli: gluténmentes rizskása friss gyümölcsdarabokkal
Ebéd: spenót saláta quinoával, csicseriborsóval, zöldségekkel és olívaolaj öntettel
Vacsora: gluténmentes császármorzsa
Szombat
Reggeli: sárgarépás-füstöltsajtos szendvicskrém gluténmentes pirítóssal
Ebéd: gluténmentes pizza
Vacsora: sült lazac párolt zöldségekkel és barna rizzsel
Vasárnap
Reggeli: Omlett gombával, paprikával és hagymával, valamint egy kis darab gyümölccsel
Ebéd: vegetáriánus chili, cheddar sajttal, zöldhagymával és avokádóval
Vacsora: sült marhahús burgonyával, sárgarépával és hagymával
Forrás:
https://www.healthline.com/nutrition/gluten-free-diet
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22493548
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26109797
https://www.healthline.com/nutrition/how-to-read-food-labels
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3482575/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4017515/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26309349