Hal
Az Omega-3 zsírsavak fogyasztása rendkívül jó hatással lehet a szem egészségére, ezért érdemes az étkezésbe minél több halételt beilleszteni. Segít megőrizni a retina egészségét, illetve elkerülni a szemszárazságot.
Ha valaki nem rajong a hal ízéért, akkor sem kell lemondania az értékes Omega-3 zsírsavakról, mert számos egyéb forrásból is hozzá lehet jutni. A Mannavita MegaKrill olaj például jó választás. Szigorúan ellenőrzött halászatokban halászott halakból nyerik ki, melyek nem károsítják és nem borítják fel a tengeri ökoszisztémát.
Tojás
A tojásos ételek fogyasztása jót tesz a szem egészségének, mert a sárgája A-vitamint, luteint, zeaxantint és cinket tartalmaz. Az A-vitamin védi a szaruhártyát, a lutein és a zeaxanthin pedig csökkenti a súlyos szembetegségek kialakulásának kockázatát, beleértve az életkorral összefüggő makula degenerációt és szürkehályogot. A cink hozzájárul a retina egészségéhez, illetve segít a szemnek az éjszakai látásban is.
Mandula
A mandula és az egyéb olajos magvak értékes E-vitaminokat tartalmaznak, melyek jótékonyan hatnak a szem egészségére. A megfelelő minőségű és mennyiségű E-vitamin fogyasztása megakadályozhatja az életkorral összefüggő makula degenerációt, valamint a szürkehályogot.
Tejtermékek
A tejtermékek A-vitamint és cinket tartalmaznak, amelyek védik a szem egészségét. Tejtermékek közül érdemes a natúr készítményeket választani, mert ezek cukortartalma jóval alacsonyabb, mint az ízesített változatoké.
Sárgarépa
A sárgarépa A-vitamint és béta-karotint tartalmaz, amely szintén fontos a szem egészségének védelmében, ugyanis segíthet elkerülni a különböző fertőzéseket és a súlyosabb megbetegedéseket.
Narancs és citrusfélék
A narancs és más citrusfélék sok C-vitamint tartalmaznak. A C-vitamin egy erős antioxidáns, mely megvédi a szem szaruhártyáját a szabadgyökök támadásaitól, és egészségesen tartja a retina hajszálereit. A C-vitamin felel többek között a retinában található hajszálerek rugalmasságáért, ezen felül pedig csökkenti az olyan szembetegségek kialakulásának kockázatát, mint a szürkehályog, vagy a makuladegenerációból fakadó látásvesztés.
Fekete áfonya lé
A fekete áfonya érfalvédő hatása jól ismert, csökkenti a hajszálerek kóros törékenységét és áteresztőképességét. Emellett javítja a szem alkalmazkodóképességét a csökkent fényviszonyokhoz. A fekete áfonya antocián szabadgyökfogó hatása miatt szemvédő. A szervezet minden pontján serkenti a kapilláris erek vérellátását, s mint ilyen, a szemfenék érhálózatát épen tartva közvetetten és közvetlenül is segít az ideghártya regenerálódásában.
Goji bogyó gyümölcslé
A goji bogyó gazdag antioxidánsokban, elsősorban karotinoidokban, mint a béta-karotin, a lutein és a zeaxantin. A zeaxantin egyik legfőbb hatása, hogy védi a szem retináját a kék fény elnyelésével és antioxidáns hatásával. A zeaxantin tartalmú élelmiszerek fokozott bevitele csökkentheti az időskori látásromlás esélyét, mely a 65 év felettiek esetében az elsődleges oka a látásvesztésnek és a vakságnak. A goji bogyó C-vitamintartalma azért fontos, mert olyan C-vitamint tartalmaz, ami az emberi testben jól hasznosul.
Spirulina
A spirulina kiváló folsav forrás, tartalmaz tiamint, riboflavint, káliumot, rezet, vasat, foszfort, jódot, magnéziumot, nátriumot, krómot, cinket, omega-6 zsírsavat, fitonutriens vegyületeket és kalciumot. Gazdag béta-karotinban és mind a 10 féle karotinoid megtalálható benne, így daganatellenes és szemvédő hatással is rendelkezik.
Homoktövis
A homoktövis a citrusfélékhez hasonlóan kiváló természetes forrás a C-vitaminnak, ami védi a szemet és hozzájárul a súlyosabb szembetegségek megelőzéséhez. A homoktövis könnyen és kényelmesen fogyasztható gyümölcslé formájában, akár önmagában, akár más gyümölcslevekkel együttesen.
Forrás:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92756/
https://www.healthline.com/health/eye-health/best-foods-for-eyes#oranges
https://www.mannavita.hu/latasjavitas-szem-vitamin?start=24